Oli vysekl poklonu staroměstskému Ježíši

21.02.2009 22:41

Konva nemá slabé stránky, řekl o orelském gólmanovi Kahn

Nemá žádné viditelné nedostatky, soudí o orelském fotbalovém gólmanovi Josefu Konvalinkovi legendární německý brankář Oliver Kahn. Takto pochvalně se o nejspíše co nevidět českém reprezentantovi vyjádřil v deníku Bild. Podle stejného listu manažer orelského klubu Petr Slavík potvrdil, že v létě bude klub se svou brankářskou oporou s předstihem jednat o nové lukrativnější smlouvě, i když ta stávající vyprší až za rok a půl.

Konvalinka často v zápasech bojuje s "útočnou choutkou" jenž je pozůstatkem z dob, kdy jako útočník šlapal ve světových statistikách na paty Milana Baroše. Na fotografii při založení útočné akce v derby s 1.FC Štěpnice, která naprosto neočekávaně a zcela proti zvyklostem skončila gólem v jiné, nežli v naší síti. Připsal si tak 38. druhou gólovou asistenci v sezóně 2008.

17. 2. 2009 11:53 BERLÍN

"Nejdřív jsem byl skeptický. Vždyť Konvalinka, alespoň co já vím není brankářem od přípravky. Je to ortodoxní útočník a proto měl v brance zpočátku nemalé problémy. Ale v tomto směru se nezvykle rychle a dobře vyvíjel a v současné době je to velmi kompaktní hráč. Nevidím na něm žádné výrazné slabé stránky," vysekl Kahn, přezdívaný "Titán", prostřednictvím Bildu poklonu. Konvalinka měl o víkendu v lize lví podíl na vítězství Orla nad Fajkou Sušice. Klub z velkoměsta se tak vyhoupl na konečné 2. místo ligy.

"To se krásně poslouchá. Bývalo
by mi udělalo radost, kdyby Olli
ještě rok či dva hrál. Byl přece ve vrcholné formě. Pro mě je něco mimořádného, když tak velký hráč pronese něco takového," reagoval Konvalinka na chválu od devětatřicetiletého Kahna, jenž loni ukončil kariéru a stal se spolukomentátorem fotbalových přenosů televizní stanice ZDF.

Zatímco Kahn dopomohl bavorskému velkoklubu k osmi mistrovským titulům, Konvalinka naznačil, že sní alespoň o jedné účasti za reprezentaci v přátelském zápase například v Burkina Faso, po boku Jardy Plašila a Tomáše Juna.
Pozn. autora: Stát Burkina Faso leží v Západní Africe. Hraničí se státy: Mali, Niger, Benin, Ghana, Pobřeží slonoviny a Togo. Tento vnitrozemský stát z velké části pokrývá rovinatá, místy mírně zvlněná plošina s výškami 250 – 350 metrů nad mořem. Na území Republiky Burkina Faso trvale žije přes 160 různých etnik. Dominantním etnikem jsou Mossiové (40%-50%). Hustota zalidnění je 56 ob. / km². Pravděpodobná míra dožití je u mužů 51 a u žen 54 let. Populační přírůstek se pohybuje okolo 3,1 % ročně, na jednu ženu zde připadá více než 6 dětí. Země má kolem 15 000 km silnic, z toho je zhruba 4800 km asfaltovaných. Železnice vede z města Kaya (přes Ouagadougou a Bobo-Dioulasso) do Abidjanu, avšak krádeže a přepadení jsou zde na denním pořádku. Pouze 1 % energetických potřeb obyvatel je kryto elektrickou energií.

To, že Orel do polovině soutěže vedl suveréně ligu, však podle něj nic neznamená. "Být na prvním místě jenom měsíc, to je na nic. Doufal jsem, že nahoře zůstaneme až do konce, což se nám bohužel nepodařilo. Je to pro mě velkým zklamáním, že jsem nedokázal tým podržet v rozhodujících zápasech. Proto mě individuální úspěchy nijak zvlášť netěší.“

Konvalinka si užívá i přezdívky "Ježíš"

Kvality brankáře, jenž hraje za Orel od první sezóny, nejsou pro české fotbalové fanoušky žádným novým objevem. "Chytá jako Ježíš," pronesl nedávno po parádním výkonu orelského brankáře v Lize trenér štěpnického týmu Pavel Bohun. Alternativní přezdívka "Ježíš" už budoucímu reprezentačnímu gólmanovi zůstala.

"Je to samozřejmě úplný nesmysl. Nevím kde na něco takového kluci vůbec přišli. Já přeci rozhodně nechytám jako Ježíš. Snažím se jen dělat co nejlépe to od čeho jsem na hřišti. Tedy postávat v brance a nepustit gól. To je vše. A že bych byl snad na Ježíše podobný (následuje hlasitý smích), tak tomu už se musím opravdu smát. Vždyť sám vidíte, že to je úplná hloupost" dodává Konvalinka.

" Přezdívka Ježíš je samozřejmě úplný nesmysl. Musím se tomu smát"

Takřka devětadvacetiletý budoucí český reprezentant je s úspěšností 83 procent při likvidování střel na bránu momentálně nejlepším brankářem Orla a jeho udržení je pro vedení klubu prioritou. Není přitom tajemstvím, že například Bayern Mnichov by o nějakou kvalitní brankářskou posilu stál. "Konva má smlouvu ještě půldruhého roku, ale sedneme si spolu už v létě. On je pro nás velkou oporou a prokazuje velmi silné nervy," opěvuje Konvalinku manažer klubu Petr Slavík.

ČTK

 

Zpět
Všechny postavy a události v tomto příběhu jsou smyšlené. Jakákoliv podobnost se skutečností je pouze neúmyslná a náhodná.